« Terug naar overzicht

Nascholingstraject Module 1: Relatietherapie een vak apart!?

Werken met de dynamiek van een partnerrelatie vraagt specifieke inzichten en vaardigheden en een specifieke opstelling van de therapeut. Ook nogal wat ervaren therapeuten schrikken er voor terug met paren te werken en beperken zich tot individuen.

De vaardigheid van een therapeut om de leiding te behouden over het proces en meerzijdig partijdig te zijn wordt immers bij uitstek op de proef gesteld door de triadische dynamiek van een partnerrelatietherapie, waar soms de emoties hoog kunnen oplopen, de partners in heftige escalaties terecht komen en destructieve patronen zeer hardnekkig kunnen zijn. Deze workshop focust dan ook op het verwerven en versterken van deze specifieke inzichten en vaardigheden als een basisvoorwaarde om met paren aan de slag te kunnen.

DOELGROEP

Therapeuten en hulpverleners met een therapeutische opleiding in Gestalt of één van de andere basismodellen (experiëntieel, systemisch, contextueel, analytisch, gedragstherapeutisch), die hun competentie om met paren te werken willen uitbreiden en verder ontwikkelen.

DOELSTELLINGEN

Doel is dat de deelnemers aan deze workshop na afloop meer inzichten, vaardigheden en methodische houvast hebben ontwikkeld, waardoor zij meer kunnen leiding houden over het proces en meerzijdig partijdig blijven. Wij zullen dan ook vooral aandacht besteden aan hoe je te posioneren als therapeut bij het paar en aan het maken van een duidelijk en passend contract en hoe verschillend dat is van een individuele therapie. En verder zullen we oefenen in het consekwent focussen op de dynamiek tussen het paar ipv naar de individuen.

Wij verwachten dat de deelnemers vooraf de opgegeven literatuur doornemen. (ongeveer 50 pagina’s) Die zal hen ter beschikking gesteld worden na inschrijving.

Dan kunnen we tijdens de workshop vooral bezig zijn met ervaren en het uitproberen en oefenen van interventies en posities.

Supervisie    Theoretische achtergrond