« Terug naar overzicht

Nascholingstraject Module 8: Afhankelijkheidservaringen en verslaving

Bij de confrontatie met afhankelijkheidservaringen komen we als therapeut vaak in angst, onzekerheid en onmacht terecht. Uitgerekend bij afhankelijkheidservaringen is het niet evident om dit als een veldfenomeen te zien waarbij er sprake is van lijden in het contact. Ook deze vorm van lijden is niet eenvoudig te herleiden tot een ‘individueel probleem’. Dat wat ooit ontstaan is als een creatieve afstemming in een moeilijke situatie, is een patroon geworden dat contact vaak bemoeilijkt en onvrij maakt.

Vaak leeft er zowel angst bij de cliënt omwille van de druk om ‘te veranderen’, als dat er angst leeft bij de therapeut om ‘niet bij machte te zijn iets te kunnen veranderen’. Hoe kunnen we het proces van zoeken naar verbinding relationeel benaderen en daarmee loskomen van de individualistische kijk op verslaving? De relatie is ‘onder invloed’, niet enkel de persoon op zich. Hoe kunnen we ook deze vorm van lijden als een relationeel gegeven bekijken en de therapeutische relatie als instrument ten volle inzetten?

Aan de hand van supervisie, oefeningen met elkaar en theoretische achtergrond, gaan we in deze workshop op zoek naar mogelijkheden om deze mensen de hand te reiken, zodat ook zij gezien worden in hun best mogelijke manier om contact aan te gaan.

Supervisie    Oefeningen    Theoretische achtergrond